Kőlyuk-oldal Kishartyánnál

 



 

Kishartyántól Nógrádmegyer felé vezető úton érhetjük el ezt a lyukas sziklafalat. Erre Kishartyán szélén lévő templom és temető mellett közvetlenül van egy bekötőút. Innen már közel a látványosság, könnyen megtalálható.


"A 13 hektár kiterjedésű védett területen szép feltárulásban láthatjuk az oligocén tenger üledékét. A mintegy 30 millió évvel ezelőtti tenger parti sávjában halmozódott fel a néhol különleges formát mutató sárgásbarna, nagy kvarc tartalmú, homokkő.




A megközelítően 300 méter hosszú és mintegy 30-40 m magas kőzetfal legmeredekebb részén, valószínűleg egy lazább üledék kimosásával, természetes üreg keletkezett, melyet mesterségesen mélyítettek tovább.


 
A tatár- és törökdúlás idején menedékhelyül szolgált a helyieknek, valamint a XIX. század végéig remeteéletet élő szerzetesek is lakták az üregeket.





A kőzet alsó része keményebb, sötét színű, még a felső egyharmada világosabb és lazább szerkezetű, benne kavicsos rétegek is vannak. A világos színű rétegben cápafogakat is találtak.



A barlang több helységből áll:
-egy 6x5 m alapterületű nyitott előtérből, amely nappali tartózkodási hely, tűzrakó és tüzelőtároló hely volt
-egy 6 m hosszú, 2 m széles és 2 méter magas teremből, amely éjszakai pihenőhelyként szolgált és ablakkal is rendelkezett
-valamint egy 5 m hosszú és mintegy 1,5 m magas kisebb üregből, amely élelmiszer és ivóvíz tárolására szolgálhatott.


 


 

 



  

 









A barlangot a kőfalon mélyített lépcsőkön lehetett elérni és a csúcs irányába lehetett elhagyni egy kapaszkodókkal ellátott feljárón keresztül.


A homokköves oldal aljában jelenleg állattartó telep működik. A tereprendezés következtében kialakult mesterséges homokfalba 1 pár fokozottan védett gyurgyalag is fészkel. A napsütötte homokkőfalakat előszeretettel keresi fel a zöld gyík és a fürge gyík."




Az információk a
http://www.novohrad-nograd-geopark.eu/index.php?f=4&s=2&gid=35
oldalról származnak.
Fotók: Melinda