Tátika vár Bazsiról

A várat Bazsi nevezetű településről közelítettük meg. Hidegkútnál kezdődik a várhoz vezető út, melyet egy tábla is jelez az autóúton.

Letöltés

Ezen a hegyen van a Tátika vár. Várhegy. :-)

A leírások szerint Kecsethy Márton püspök a török veszély miatt ide menekítette a kezére került környékbeli nemesi családok és pálos kolostorok értéktárgyait, melyeknek pénzbeli értéke állítólag meghaladta a százezer aranyforintot.

A XVI. század közepére már Tátika jelentéktelen, magánkézben lévő várnak számított. Turco itáliai hadmérnök fennmaradt rajzai szerint a vár bejáratát kaputorony alkotta, ami a hosszúkás várudvart szegélyező vaskos öregtoronyhoz és emeletes palotaszárnyhoz vezetett.

A vég 1589-ben érte el, amikor egy nagyobb portyázó török csapat lerohanta és elfoglalta, majd kifosztása után felgyújtotta épületeit.

Az elszegényedő Gersei Pethő família többé nem építtette újjá, több évszázados pusztulása után végre régészeti feltárásokat és helyreállításokat végeznek falai között, hogy az ide látogató turisták ne csak a csodálatos panorámában tudjanak gyönyörködni, hanem a középkori várrom megóvott részeiben is. Bővebben

Fotóim a várról:

Letöltés

Letöltés

Letöltés

Letöltés

Letöltés

...és a panoráma:

Letöltés

Letöltés

Baloldali völgynél felcsillan a Balaton vize is!:

Letöltés

További képeim: ITT!

Innen a közeli Rezi várba mentünk, majd megnéztük a Sztúpát is.