Tanulmányok a Bakonyban. :)

Erdei vasút, állatnyomok, gombák. Cuha-szurdok a Bakonyban!

 

Erdei vasút, állatnyomok, gombák. Cuha-szurdok a Bakonyban!

 

DSC07981 Kiruccantunk ismét az erdőre. Nem jeleztek esőt a jósok, mégis jól tettük, hogy vittünk esőkabátot!

Éppen elkaptam a vonatot egy fotóra.

DSC07980 A különleges terepviszonyok miatt lekésőbb a Bakonyszentlászló és Veszprém közötti szakasz készült el. Hazánk egyik legszebb fekvésű szakaszát hozták létre a Cuha szurdoknál a Magas-Bakonyban. Három helyen csak alagutak fúrásával tudták továbbvinni a síneket, több helyen pedig a meredek sziklafalakat kellett lerobbantani. Gubányi Károly az itt szerzett tapasztalatait később már Kínába hasznosította. Korunk betonja helyett akkoriban a völgyhíd vaskos kőkockáit a közelben bányászott triász mészkőből faragták. Az ösvényt itt szegélyező támfal is ebből készült. A mohapárna feltűnően jól érzi magát rajta. A vasútépítés időpontját jelölő emlékmű is készült. A vasútvonal eredetileg gazdasági okokból épült, ma inkább turista útvonal. Azóta szó esett a megszüntetéséről is. Gyerünk használni emberek!!! Győr-Pannonhalma-Zirc- Veszprém a Bakony erdein és kistelepülésein át.

 

Túránk: Felmentünk Vinye mellett a Zörög-tetőre, majd a völgyben, a neves Cuha-szurdokban jöttünk vissza.

Már tucatnál is többször jártam erre, valóban szépséges. Könnyen járható a szurdok széles útja, kedvelt kirándulóhely sokaknak.

DSC07986

Mit tudhattunk meg a vadnyomokról:

A párosujjú patások lábujjai a mi harmadik és negyedik ujjunknak felelnek meg, persze erőteljesebbek, míg a többi elcsökevényesedettek. Kivéve a vaddisznónál, mert nála ezek az ujjak is elérik a talajt. Ezért a  vaddisznó nyomában az erős két ujj mellett két kiálló folt is megjelenik. 

A szarvasfélék nyoma pedig inkább kétujjas bemélyedés. Futás közben szétnyílt csülkű nyomokat hagyhat és némileg láthatóvá válhatnak a csökevény ujjak nyomai is. A gímszarvas nyoma 8-13cm, az őz nyoma 4-6cm hosszú kb.

A muflon nyoma erőteljesebb, vaskosabb, a sziklás és köves talajú élőhelye miatt. Mérete 6-7cm lehet. Két erősen nyújtott háromszög alakú a lábnyoma.

A róka talppárnája előtt a négy ujjának csepp alakját a nem visszahúzódó körmei formálják.

A vadmacska nyoma abban különbözik a rókáétól, hogy ujjai csaknem kör alakú nyomokat hagynak a talppárna előtt.

A menyét, hermelin, görény, nyuszt és nyest szintén nem visszahúzódó körmöket visel, ezért ujjnyomaik csepp alakúak a talppárnánál, öt ujjat számolhatunk. Nehéz megkülönböztetni a fajok nyomait.

A borz nagyméretű talppárna nyomot hagy az öt hosszú karmú ujjánál és a borzvár bejáratának környékén mély kaparásnyomokat is.

A fácán nyoma könnyen felismerhető a három előre nyúló ujja és a középsővel egyvonalban hátranyúló ujjlenyomata miatt.

A mezei nyúl lábnyoma is egyedi. Az első két lába apró ujjnyomata mögött fellelhetjük a hosszúkás és erős  hátsólábának nyomát.

DSC07987

A gombákról elsőként a gyilkos galócáról  kell tudni!

A táblán csak kép van, de íme: Változékony színe nehezíti a felismerését. Eleinte domború, majd ellaposodó kalapja sárgás-, szürkés-  vagy barnászöld színű, ritkán fehéres. Felszíne benőtten szálas, szélen nem bordás, burokmaradványok ritkán vannak rajta, kissé síkos lehet. Fehér lemezei sűrűn és szabadon állnak. Tönkje karcsú és üreges, hengeres, fehéres, a kalaphoz hasonló színű márványmintázattal. Felül nagy lógó gallérja van, amely néha hiányzik!  Gumós tövén fehér, tágas maradandó bocskor van! Édeskés szagú gomba, az idősebb példányoké erősebb. Gyilkos Galóca, de ha nem esszük meg akkor nem bánt!:) 

Amivel összetéveszthető: Nem ehető->Citromgalóca, Bíbor galóca. Ehető->Zöldessárga pereszke, Ragadós bocskorosgomba.

(info: GOMBÁK Határozó zsebkönyvek oldaláról)

Kétszer annyi gombaféle nő hazánkban, mint amennyi fás és lágyszárú növény faját ismerhetjük.

A holt növényi anyagok lebontásában van fontos szerepük.

A gombákat felfedezni és bennük gyönyörködni is nagy élmény!

Fogyasztásuk nagy elővigyázatosságot igényel, biztosak csak szakértői vizsgálat után lehetünk!

Címkék: bakony völgy