Ság-hegy Celldömölk közelében

Vulkánhegyeink egyike a Ság-hegy. A bányászat után ma remek tanösvényen járhatjuk be.

"A bányaművelés hatására ugyanakkor feltárultak a hegy gyomrának olyan rejtett titkai, amelyek az avatott szem számára a hegy kialakulásáról regélnek. Hogy a természet ily módon - emberi tevékenység által - felnyitott könyve mások számára is olvashatóvá váljék, létrehozták a sághegyi földtani tanösvényt. E tanösvényt bejárva szinte megelevenedik az egykori vulkáni tevékenység. Különösen impozáns látványt nyújt az utolsó kitörés kürtőbe szilárdult lávája." olvashatjuk a wikipédiában


 








A hegytetőn egy brutális méretű Trianoni kereszt is kapott helyet.




A hegy közepén nem fennsík van, hanem a kibányászott közepe. Olyan, mintha  a vulkán kráterében sétálnánk. A környezet azonban az idők folyamán már szépen kizöldült. 



Jelzett ösvényen, lépcsőkön mehetünk fel a kráter szélére. 




Több helyen jól látható a kőzet rétegződése, melyeket táblák is jelzik.








1272-ben említik először a források Sag néven, de már három év múlva azt jelzik, hogy az itt élő királyi udvarnokok két települést laktak, amelyeket Nagysaag és Altalsag néven neveztek. A későbbiekb​en általános lett a Ság elnevezés. A hegy keletkezés​éről az öregek azt mondották, hogy a „Ság hegyet biz az alsósági ördögök építették.​" Azért, hogy szét tudjon nézni a tetejéről a szép vidéken.
http://hu.​wikipedia.​org/wiki/C​elld%C3%B6​m%C3%B6lk#​Als.C3.B3s​.C3.A1g.2C​a_mez.C5.9​1v.C3.A1ro​s












  





A nevezetessége az a része ahol látható a feltörő láva:





Érdekesség:
Celldömölk szélén található egy Vulkánfürdő. A feltörő termálvizes fürdő még oly csodás helyen van, hogy körülötte nincsenek egyéb épületek. Én napraforgós táblában gyönyörködhettem ott és szinte természetesen rálátni a Ság-hegy vulkánjára. :)
http://www.vulkanfurdo.hu/







dsc04203.JPG

Frissebb tavaszi fotóalbum ajánlatom itt: SÁG-HEGY