Tés, szélmalom

Veszprém megyében a Tési-fennsík a Bakony-középhegység keleti részén van, ahol szélmalom múzeumokat nézhetünk Tésen.

"A Tésen található szélmalmok holland típusúak, forgatható tetőszerkezetűek, hatlapátosak és egyedülálló az országban, de a világon is. Tésen több szélmolnár is dolgozott. A tési szélmalmok ipartörténeti műemlékek. Ma is működőképes állapotban van a két felújított szélmalom. Valaha négy ilyen szélmalom működött a faluban. A Rotter és Vaszlav malmoknak már a nyoma sem található. A Táncsics utcai kertekben álló malmok közül a Helt malmot 1840-ben építette Pircher János malomács. Népi műemlék. Köralaprajzú, enyhén karcsúsodó, háromszintes kőfalazatú épület, forgatható, zsindelyes, kúpos tetővel fedve. Szegmens-íves kis ablakok. Hatvitorlás szélkerék hajtja. A malomban két pár kő van, 8-as vámra dolgozott, napi mégy mázsát őrölt.



Ozi János asztalos által 1924-ben épített szélmalom Helt József malmától 200 m-re épült. A malmok szerkezete azonos, az eltérés az, hogy az Ozi-malomban csak 1 pár kő van. A malmok országosan védett műemlékek, egész évben látogathatók.







A Táncsics utca 20. szám alatt működik egy kovács múzeum. A kert végében találhatók a szélmalmok." Információk a wikipédiából származnak.
http://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9s

Nagyon érdekesnek találtam a malom tető szerkezetét, mivel a széllapátok természetesen állíthatók a szél irányába, így a tetővel együtt forgatható. :)

Ajánlott közeli hely: Bakonynána

http://termeszetjarok.blog.hu/2012/03/22/bakonynana_romai_furdo_vizeses_savanyu_joska_barlang