Fertődi kastély


Fertőd Magyarország északnyugati részén, a Fertő–Hanság kistájon található város.



"A fertődi Esterházy-kastély épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás Fertőd város fő nevezetessége, Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai látnivalója. Mai formáját a 18. század második felében nyerte el, Esterházy (Fényes) Miklós elképzelései és tervei alapján. Több építész dolgozott rajta, de a munkát a herceg fogta össze. Az ő idejében közel húsz év alatt alakult ki az épület, amely a bécsi Schönbrunn és a párizsi Versailles méltó párja. A barokk épületegyüttes a maga korában egyedülálló építészeti jelenségként értékelhető. Az itt lakó Esterházy hercegek művészetpártoló tevékenysége révén a 18. század végi Magyarország egyik fő kulturális központja volt a kastély. „Magyar Versailles”-nak is nevezik. A kastély fénykora 1768-tól 1790-ig tartott. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben rendezték, amikor a herceg bemutatta az udvartartását a bécsi arisztokráciának.



A kastély körül a hajdani csertölgyes kapcsolódó részein, barokk szokásként franciaparkot alakítottak ki. A francia típusú kertekre jellemző zöld növények díszítik a centrumból sugárirányban szétágazó utakat, a végpontjukban kápolna vagy egy-egy kegyszobor állt. A 19. században a mértani formákból építkező parkot a természethez jobban igazodó angolparkká formálták. Az évtizedek során elvadult parkot az 1800-as évek végén Esterházy Miklósné gróf Cziráky Margit hozatta rendbe. A hercegasszonynak hívott grófnőnek köszönhető a mai kép." Infó a wikipédiából:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Esterh%C3%A1zy-kast%C3%A9ly_%28Fert%C5%91d%29

Ajánlat: A kastély honlapja http://www.eszterhaza.hu/

A fotók frissültek:

uj_mappa_3_-002.jpg

uj_mappa_3_1-002.jpg

uj_mappa_3_2-001.jpg

uj_mappa_3_3-001.jpg

uj_mappa_3_4-001.jpg

A kastély főbejáratát a főútról hamar megtaláljuk, de a mögötte lévő szép parkhoz jobbra vagy balra valamelyik oldalról kerüljük meg az épületet és ott találjuk a vaskapuzatokat. A park szabadon látogatható és egy szép rózsakert is készült.